,

Bier te duur? Zelf brouwen

Zelf bier brouwen - dunkelweizen

20 fucking euro’s voor een kratje Heineken. Natuurlijk zijn de grondstoffen fiks duurder geworden, maar kom op zeg! Die scoorde je voorheen voor 8 eurootjes. Oplossing: zelf brouwen.

Waarom zou je bakken met geld uitgeven aan commercieel gebrouwen bier als je het ook lekker zelf kunt maken? Zelf brouwen is niet alleen veel goedkoper, het is ook nog eens een leuk en creatief proces. Als alles goed gaat. Je krijgt anyhoe een unieke smaakbeleving die je nergens anders kunt krijgen.

De keuze voor je bier

We gaan een Dunkelweizen brouwen, net als de Skuumkoppe van Texels Bier. Dit is een heerlijk donker bier met een licht kruidige smaak die je bijzonder snel kunt wegtikken ondanks de 6%. Die drinkbaarheid zie je terug in het typische Dunkelweizen glas: hoog. Als je die vasthoudt, verwarmt je hand het bier al snel. Doordrinken dus! BeerGeekHolland heeft een mooie review voor je over dit biertje zodat je alle ins & outs kent:

Voordat je ook maar iets gaat doen, trek eerst een biertje open. Het mag, want je bent met je nieuwe hobby bezig: bierbrouwen. En je kunt toch nog niet echt beginnen, want:

Wat heb je nodig?

Een lijstje met de belangrijkste apparatuur/keukengereedschap die je nodig hebt voor het brouwen van bier:

  1. Brouwketel: Dit is de ketel waarin je het brouwsel maakt en waarin je de mout met water vermengt om te maischen. Je hebt een brouwketel nodig van minimaal 30 liter als je 20 liter bier wilt maken, omdat je tijdens het koken een boel water verdampt. Een goedkope optie is om een elektrische kookplaat te gebruiken in combinatie met een grote soeppan of een campingkoker. Als je meer wilt investeren in een professionele brouwketel, dan kun je deze online kopen bij brouwwinkels zoals Brouwland of Brouwmarkt.
  2. Thermometer: Tijdens het brouwen moet je de temperatuur nauwkeurig in de gaten houden. Dit kun je doen met een thermometer. Een digitale keukenthermometer is hiervoor voldoende. Je kunt deze kopen bij elke kookwinkel of online bij brouwwinkels.
  3. Schrootmolen: Om de moutkorrels grof te malen, zodat het zetmeel goed vrijkomt tijdens het brouwen, heb je een schrootmolen nodig. Dit is een apparaat waarmee je de moutkorrels kunt malen. Je kunt deze online kopen bij brouwwinkels.
  4. Filter: Om het wort van de moutresten te scheiden, heb je een filter nodig. Dit kan bijvoorbeeld een zeef zijn, maar er zijn ook speciale filters te koop voor het brouwen van bier. Je kunt deze online kopen bij brouwwinkels.
  5. Gistingsvat: Hierin giet je het brouwsel nadat je het wort gekookt hebt. Hier voeg je de gist aan toe en laat je het geheel gisten. Een kunststof of liefst RVS vat met een inhoud van 30 liter is hierbij voldoende. Deze kun je online kopen bij brouwwinkels.
  6. Waterslot: Een waterslot is een plastic buisje in een S-vorm dat je op het gistingsvat plaatst om te voorkomen dat er lucht in het vat komt. Doe er half water in zodat zuurstof niet kan ontsnappen, maar koolstofdioxide wel. Doordat er geen zuurstof bij komt krijg je geen oxidatie. Je kunt een waterslot kopen bij brouwwinkels.
  7. Bottelapparaat: Om het bier te bottelen heb je een bottelapparaat nodig. Dit is een apparaat waarmee je het bier gemakkelijk in flessen kunt doen. Een goedkope optie is om een vulpijpje te gebruiken met een simpele dophouder waarmee je de dop vastdrukt.
  8. Flessen: Om het bier te bewaren heb je flessen nodig. Gebruik bij voorkeur bruine of groene flessen. Tip: liever niet klooien met doppen? Drink ff een kratje Grolsch met van die handige beugels.

Ook handig: gewoon een normaal boek over bier brouwen. Wat je hier leest is gewoon niet compleet. En een grote spatel! Om te roeren.

Ingrediënten voor 20 liter Dunkelweizen:

  • 4 kg tarwemout
  • 2 kg pilsmout
  • 500 g Munichmout
  • 500 g CaraMunich
  • 25 g Hallertau hop (4,5% alpha)
  • 25 g Saaz hop (3,5% alpha)
  • 1 zakje Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen gist
  • 10 g korianderzaad
  • 5 g sinaasappelschil
  • 30 liter water
  • 50 g zeezout

Stappenplan Dunkelweizen brouwen:

Dit lijstje somt alle stappen wel op, maar geeft te weinig uitleg per stap. Eigenlijk zou je voor iedere stap een hele pagina moeten lezen. Daarom, het woord aan Fred. Fred, leg es uit:

  1. Kuizen. Bier brouwen is voor 50% schoonmaken, vooraf, tijdens en achteraf. Zo voorkom je besmettingen en ongewenste smaakjes. Gebruik hiervoor speciale brouwreinigers en volg de instructies op.
  2. Schroot de mout. Dit betekent dat je de moutkorrels grof maalt, zodat het zetmeel goed vrijkomt tijdens het brouwen. Gebruik hiervoor een schrootmolen. Let op: geeft veel herrie en stof!
  3. Maischen. Breng 30 liter water op temperatuur. de kook en voeg hier de tarwemout, pilsmout, Munichmout en CaraMunich aan toe. Roer goed door en laat het geheel een uur op 65 graden Celsius rusten.
  4. Spoelen. Haal het brouwsel door een filter en vang het wort op. Maak een woordgrapje over dat het al wat wort. Dit spoelen van de mout doe je om zoveel mogelijk suikers uit de mout te halen. Hiervoor heb je ongeveer 15 liter water nodig.
  5. Koken en hoppen. Breng het wort aan de kook en voeg de Hallertau hop toe. Dit is een bitterhop. Kook het geheel een uur lang. Neem de tijd om te lezen over bitterhops en aromahops. Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de Saaz hop toe. Dit is inderdaad de aromahop.
  6. Filteren. Nu wil je alle mout uit de wort. Na het koken filter je het wort om het te scheiden van de moutresten. Hierbij verlies je ongeveer 5 liter water.
  7. Koelen. Koel het brouwsel zo snel mogelijk af naar 20 graden Celsius. Hiervoor kun je een speciaal systeem gebruiken dat je aansluit op een waterkraan. Je kunt ook aanklooien met au bain marie met heel veel ijs.
  8. Gist toevoegen. Stop! Eerst de temperatuur van je wort meten. 20 graden? Voeg dan pas de Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen gist toe en laat het geheel een week gisten op kamertemperatuur. Is de temperatuur hoger dan 21 graden? Dan gaan je gistcellen DOOD. Te lage temperatuur? Dan duurt. Het. Veel. En. Veel. Langer.
  9. Korianderzaad en sinaasappelschil toevoegen. Voeg de korianderzaad en sinaasappelschil toe en laat het geheel nog een week gisten. Geef je fermentatievat gerust een schop om de gistcellen op te laten vliegen in het vat.
  10. Bottelen. Na twee weken is je Dunkelweizen klaar om te bottelen. Voeg per liter bier 8 gram suiker toe voor de nagisting in de fles. Laat het bier minstens twee weken nagisten op kamertemperatuur en bewaar het daarna nog minstens twee weken op een koele plaats voordat je het drinkt.

Als je dit allemaal hebt gelezen, waarschijnlijk al aan je tweede biertje toe bent en denkt: pfff wat een werk! Dan heb je helemaal gelijk. Maar je hebt het tenminste overwogen! Doe eens een brouwcursus bij je lokale brouwerij met een maat, kost geld maar dan heb je belevenis. Vind je het dan nog interessant, scoor dan eens bij Hema zo’n standaard setje voor 5 liter. Werkt al in een gewone kookpan.