,

bier brouwen in de praktijk

Je zag het bierrecept en je dacht: ja pfff zal wel. Ik ga toch niet zelf bier brouwen? Ik gooi er wel een paar knaken tegenaan! Aber/immer/maar: dat is vandaag eerder een paar briefjes. En zelf bier brouwen is eigenlijk heel leuk! Uit de keuken van Thomas verslag!

Eerst de linkjes maar:

Je gooit de voorbereidde granen met water in een mooie soeppan. Je maakt dus eigenlijk een granensoepje!
Deze mooie soeppan heeft mij door Corona heen geholpen. Elke week een ander soepje.
Eerst kook je op 67 tot 72 graden. Daarna een uur op 100 graden. Daarna koelen. Dat deed ik gewoon met stromend water in de wasbak, het recept zegt ijsblokjes.
Alcohol bepaal je door het verschil in suikerdichtheid te meten tussen het begin en na de fermentatie. Het gist eet de suikers en zet deze om in alcohol en CO2 (bekend als koolzuurgas of kooldioxide).
Zo zet je het bier weg om te gisten. Eerst met een slangetje die uitkomt in een glas met schoonmaakmiddel. Zo gaat de CO2 eruit en komt er geen lucht in. Dit doe je de eerste paar dagen wanneer de gisting het meest heftige is. Daarna zet je er een waterslot op.
Zie je hoe de kleur is veranderd? Dit is twee weken later. De slang heb ik gewassen en vervolgens hevel ik het bier naar een pan. Daarvandaan giet ik het naar Grolsch beugelflesjes met een kom met een tuit en een trechter. Dat lepeltje is voor de bruine suiker die ik heb toegevoegd aan het bier, een schepje (tot 4 gram) per halve liter. Dat zorgt voor nagisting op de fles. Daardoor net iets meer alcohol en de welbekende PLOP! wanneer ik het flesje openmaak, dat komt van de CO2.

Weer terug naar de brouwdag: je houdt een hele lading granen over: bierborstel. Dat kun je weggooien. Naar de kinderboerderij brengen of als je professioneel brouwt, een dealtje met een veeboer sluiten. Maar als thuisbrouwer kun je er ook gewoon mee bakken. Dit zijn mijn chocolade koekjes (met donkere en witte chocola en wat pinda’s) en daaronder mijn brood. Lekker zwaar brood, ideaal voor broodpizza, met soep of een stevige lunch.